Με την ευκαιρία των πρόσφατων δημοτικών και περιφεριακων εκλογών, επικαιροποιηθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της δημιουργίας αθλητικών χώρων στο τρίγωνο Φραγκοπουλου.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας κολυμβητηρίου και οχτώ αν δεν κάνω λάθος γηπέδων διαφόρων αθλημάτων.
Η σύλληψη του εγχειρήματος μετρά πολλά χρόνια πίσω και μην μπορώντας να τα υπολογίσω ακριβώς, θα έλεγα τουλάχιστον δεκαπέντε.
Η ανακοίνωση από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, της υλοποίησης των κατασκευών, ξεσήκωσε πλήθος επευφημιων από τους κατοίκους του δήμου.
Όπως παρατήρησα βέβαια, επειδή γνωρίζω αρκετούς από αυτούς που έδωσαν απλόχερα συγχαρητήρια και είπαν επιτέλους, δεν κατοικούν στη γειτονιά μας, αλλά σε άλλες πιο πράσινες και ήρεμες περιοχές του τεράστιου δήμου μας.
Ας τα πάρουμε τώρα με την σειρά.
Η δημοτική έκταση στην οποία έχει αποφασιστεί να γίνει το έργο, είναι η τελευταία πράσινη όαση στην περιοχή της κάτω Κηφισιάς.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια και βάλε που έγιναν τα πρώτα σχέδια, η περιοχή αυτή κρατούσε ακόμα το χαρακτήρα της κηπούπολης που τόσο πολύ θέλουν όλοι να προβάλουν, λόγω των ιδιοκτησιών που έμεναν ανεκμετάλλευτες.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν όμως, έχουν οικοδομηθεί τα περισσότερα οικόπεδα της περιοχής και προς μεγάλη μου απορία πως, με καλύψεις που δεν αφήνουν χώρο σε κήπους, αλλά σε μικροσκοπικά κηπάρια.
Επιπλέον η αρχική ανάγκη για γήπεδα έχει καλυφθεί από την πρωτοβουλία ιδιωτών και σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων υπάρχουν πολλά και διάφορα γήπεδα.
Επίσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα γήπεδα των σχολείων της περιοχής τα Σαββατοκύριακα, όπως ξεκινά να γίνεται στον Δήμο Γλυφάδας.
Στο 4ο δημοτικό υπάρχουν πέντε γήπεδα!
Πέντε! Μεταξύ των οποίων και το μοναδικό σε σχολείο του δήμου, γήπεδο χάντμπολ, τα οποία μένουν παντελώς ανεκμετάλλευτα.
Το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο έχει γήπεδο ποδοσφαίρου και τα καλοκαίρια τα παιδιά πηδούν τα κάγκελα για να παίξουν.
Ο Δήμος Γλυφάδας μπορεί να τα αξιοποιήσει και μάλιστα με ασφάλεια κι εμείς δεν μπορούμε; Λείπουν πράγματι γήπεδα για άθληση ή αυτό που λείπει είναι η ευελιξία και η θέληση να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες χώροι προς όφελος της διατήρησης ενός σημαντικού χώρου πρασίνου;
Ο δήμος και μάλιστα ενός προαστίου όπως η Κηφισιά δεν υποχρεούται να διατηρεί το πράσινο και τους χώρους του φυσικού κάλλους, προς όφελος και τερψη των δημοτών του;
Προσφορά στους δημότες είναι μόνο τα γήπεδα;
Σε μια περιοχή που τελευταία υπερδομείται, δεν θα ήταν πιο ωφέλιμο να διατηρηθεί το πράσινο και τα δέντρα και να δημιουργηθεί ένα υπέροχο πάρκο όπως αυτά που έχει κάθε Ελληνική ή Ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της;
Ένα πάρκο για βόλτα, πικ-νικ, παιχνίδι και χαλάρωση ;
Η έκταση αυτή επίσης έχει πολλά δέντρα αιωνόβια, ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν με φυσικό τρόπο γεννηθεί και μεγαλώσει και πολλά ακόμα πευκάκια, η τυχη των οποίων δεν είναι σαφής από τις μακέτες και τα σχέδια που έχουν δημοσιευτεί.
Τι θα απογίνουν αυτά τα δέντρα;
Τα τελευταία χρόνια που το έργο ήταν σε αδράνεια έγινε κάποια καταγραφή των νέων δέντρων ώστε να επικαιροποιηθουν τα σχέδια;
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει υπεύθυνα ότι τα δέντρα αυτά θα διασωθούν και δεν θα κοπουν;
Και αν κοπούν θα αντικατασταθούν όλα και με τι δέντρα;
Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές στις Αδάμες και η ολοσχερής καταστροφή της Πάρνηθας, έχουν επιβαρύνει πολύ την περιοχή μας.
Αλήθεια, αυτό που πλέον είναι απαραίτητο, είναι να γηπεδοποιηθει και ο τελευταίος χώρος πρασίνου ή να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το φυσικό αυτό φυτώριο δέντρων και να το αφήσουμε να αναπτυχθεί με μια πιο σωστά μελετημένη ανάπλαση;
Είμαι δημότης και κάτοικος της περιοχής από τη γέννησή μου.
Οι αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων είναι τεράστιες και κατά τη γνώμη μου οι περισσοτερες δεν είναι προς το καλυτερο.
Η κάτω Κηφισιά έχει χάσει το χαρακτήρα της και αν μάλιστα υλοποιηθουν και τα σχέδια για διάνοιξη της οδού Λύρα ή της γέφυρας Βαρυμπόμπης και τα διόδια, τότε η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη.
Ως δημοτης και κάτοικος θα χειροκροτουσα μια επανεξέταση του έργου και αναπροσαρμογή στα σημερινά δεδομένα.
Θα καλέσω τον απερχόμενο δήμαρχο να επανεξετάσει το θέμα.
Θα καλέσω την νέα δημοτική αρχή να ξεκινήσει τα Ναι της, λέγοντας Ναι σε μια τέτοια επανεξέταση.
Θα καλέσω τον νέο δήμαρχο να δει με θάρρος το ενδεχόμενο της χρήσης των γηπέδων των δημοσίων σχολείων τα Σαββατοκύριακα, όπως κάνει ο δήμος Γλυφάδας, προκειμενου να διασωθεί η σημαντική αυτή όαση.
Γήπεδα υπάρχουν!
Χώροι πρασίνου δεν υπάρχουν!
Υπάρχει θέληση για ριζικές τομές;
Θα μου άρεσε να πιστεύω ότι το Ναι είναι ουσιαστικό και δεν είναι απλώς ένα σλόγκαν.
Ας μην καταστρέφουμε την Κηφισιά του χτες, για να φέρουμε άρον άρον την Κηφισιά του αύριο σήμερα.