kifisiapress.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ξηλώθηκε» συμμορία που «ξάφριζε» πολυτελή σπίτια και εταιρείες στα βόρεια προάστια – 650.000 ευρώ η λεία

22 1024x683 1
Κοινοποίηση

Μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες που ξάφριζε σπίτια και εταιρίες στην Αθήνα «ξηλώθηκε» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα εφτά. Ενδεικτικό της έκτασης της δράσης τους ήταν ότι εξιχνιάστηκαν συνολικά 42 περιπτώσεις κλοπών, με λεία ύψους 644.000 ευρώ.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε το πρωί της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, προχωρούσαν σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εταιρειών.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία: προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες με το επιχειρησιακό τους όχημα και αφού διαπίστωναν πως οι ένοικοί τους απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση κεντρικών θυρών ή παραθύρων, λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας, καλύπτοντας όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας (γάντια, κράνη μηχανής και κουκούλες τύπου full – face), ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα πρόσφορα μέσα που απαιτούνται για την διάπραξη διαρρήξεων (λοστούς, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία), χρησιμοποιούσαν μόνο ασύρματη ενδοεπικοινωνία για την μεταξύ τους επικοινωνία, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαφοροποιούσαν στην εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ τοποθετούσαν και κλεμμένες ή πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Το αρχηγικό μέλος είχε καταλυτικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και μετέβαινε στην Αττική, με ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οχήματα και μέσα μεταφοράς παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε οικίες συγγενικών του προσώπων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναπτύσσοντας την εγκληματική του δραστηριότητα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Σημαντικό ρόλο στη δράση τους διαδραμάτιζαν τα επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία έκρυβαν σε χώρους «καβάτζες». Επέλεγαν ως χώρους στάθμευσης αυτών πάρκινγκ που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα χωρίς ποινικό παρελθόν και τους έπειθαν να τα παραχωρήσουν. Για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα χρησιμοποιούσαν οχήματα «δορυφόρους», ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση σε χρονικό διάστημα περίπου 4 μηνών, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 644.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ και δαχτυλίδι, ενώ ακόμα κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Related posts

Ο Δήμος Κηφισιάς θα διαθέσει δύο κλιματιζόμενους χώρους για όσους επιθυμούν να προστατευτεί από τον καύσωνα

TO MINI ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΣΤΟΝ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ